Zomerbloemen – Snijbloem van de maand juli

Zomerbloemen – Snijbloem van de maand juli

Zomerse zaligheid

 

Juli is dé maand om met blote benen naar de bloemist te wandelen voor een bos zomerse zaligheid. Laat je inspireren door de Bloemenagenda en maak kennis met dit trio, dat reikt naar de zon.

Wat als je één bloem zou mogen kronen tot koningin van de zomerbloemen? Dan kies je toch zeker de majestueuze zonnebloem! Wist je dat de bloem in de natuur overdag meedraait met de zon? Ze wil geen straaltje missen… ’s Nachts keert de bloemknop terug naar het oosten, wachtende op haar geliefde zon. Heliotropisme noemen we dit fenomeen. Bijzonder toch?

 

Kleuren en vormen

De zonnebloem kennen we vooral als de gele schoonheid, maar er zijn ook oranje, bruine, crèmekleurige en donkerrode versies. Ook wat betreft vorm is er volop variatie: er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, met een enkele rij bloemblaadjes of met meerdere kransen. Welke verschijningsvorm je ook kiest, de zonnebloem staat garant voor een flinke portie zomergevoel.

 

Symboliek

De zonnebloem staat vaak symbool voor de zon en de liefde. In de Griekse mythologie wordt nimf Clytia smoorverliefd op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon om haar zonnegod te kunnen zien. Deze vrolijke bloem kent dus een zeer romantische maar dramatische lovestory…

 

Groots en meeslepend, dat kun je wel zeggen van de gladiool. Deze held gaat graag de hoogte in met je en laat daar al z’n kleuren zien, van het late voorjaar tot diep in de herfst. Hij maakt graag een groots gebaar in een vaas.

Kleuren en vormen

De gladiool valt op doordat de bloemen aan weerszijden van de stengel bloeien. Een dubbele verwennerij! De bloem is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, crème en met meerdere kleuren per bloem. 

 

Symboliek

De gladiool heeft een uiterst heroïsche betekenis. De naam komt van het Latijnse gladius, wat zwaard betekent. De bloem staat voor kracht, overwinning en trots. Die betekenis gaat helemaal terug tot de Romeinse tijd, want toen vochten gladiatoren in de arena letterlijk om de dood of de gladiolen. Als een gladiator won, werd hij bedolven onder gladiolen. Zelfs nu nog kennen we in de wielersport de term ‘de dood of de gladiolen’ en worden wandelaars van wandeltochten bij de finish overladen met gladiolen.

 

Ondanks haar enigszins gevaarlijke naam, is de leeuwenbek (Antirrhinum) eigenlijk een heel zachtaardig type. Met haar lange steel, weelderige bloemen en zachte kleuren voegt ze een snufje razzle dazzle toe aan jouw veldboeket.

Kleuren en vormen

‘Laat zien wat je in huis hebt’. Die uitspraak is de leeuwenbek echt op het lijf geschreven. Ze is lang en bloeit uitbundig met trossen bloemen in het wit, geel, oranje, rood, lila en wel ontelbare tinten roze. Haar naam kreeg ze ooit vanwege de vorm van de bloemblaadjes: kijk je in de bloem, dan zou je de snuit van een leeuw kunnen ontwaren. 

 

Symboliek

Veel bloemen hebben een symbolische betekenis, wat het extra leuk maakt om ze te geven. Voor leeuwenbek is dat geheimen bewaren. Deze bloem is dan ook het ultieme cadeau voor die ene persoon met wie je je diepste geheimen kunt delen, en die ze daarna heel discreet in de kluis stopt.

 

Bron: Mooiwatbloemendoen.nl

 

 

 

 

Geen Reacties

Sorry, u kunt geen opmerkingen (meer) plaatsen op dit bericht.