Amaryllis – Snijbloem van de maand december

Amaryllis – Snijbloem van de maand december

De stralende ster in huis

 

De amaryllis brengt als fonkelende bloem warmte in koude dagen. Je kunt er zelfs de ster van de feestdagen van maken. Maar ook in het prille voorjaar doet ze ’t goed. Mag deze langstelige en statige schoonheid ook stralen in jouw huis?

 

Kleuren en vormen

De bloemblaadjes van de amaryllis zijn heel bijzonder; ze lijken wel van prachtig fluweel. Ze zijn er in het wit, rood, geel, roze, (zalm)roze, paars, oranje en tweekleurig. Meestal zitten er wel vier tot zes indrukwekkende bloemen aan de steel. De amaryllis heeft geen blad, daarom noemen ze haar in de Verenigde Staten ook wel een ‘Naked Lady’.

 

Symboliek

De amaryllis symboliseert trots en betoverende schoonheid, en geeft een gevoel van vriendschap en genegenheid. Echt een bloem om harten mee te veroveren dus, vanaf de keukentafel in een boeket of als je een mooie bos weggeeft.

 

Herkomst

Onze amaryllis komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en het Caribische gebied en is eigenlijk geen amaryllis. Wat wij amaryllis noemen, heet eigenlijk Hippeastrum. Deze stralende bloem is een afstammeling van de narcisfamilie en groeit uit een bol. De naam Hippeastrum komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘ridderster’, verwijzend naar de stervormige bloembladeren. Hippeus = ridder en astron = ster.

 

Verzorgingstips

  • Snijd de stelen schuin af.
  • Kies een stevige glazen vaas uit.
  • Zorg dat de vaas goed schoon is, vul deze met water en gebruik snijbloemenvoedsel voor bolbloemen.
  • Zet de vaas op een redelijk koele plaats, niet op de tocht of naast de fruitschaal.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
  • Verleng het vaasleven door na een paar dagen nog een stukje van de steel af te snijden en het water te verversen.
Bron: mooiwatbloemendoen.nl
Geen Reacties

Sorry, u kunt geen opmerkingen (meer) plaatsen op dit bericht.