Zonnebloem – Snijbloem van de maand juli

Zonnebloem – Snijbloem van de maand juli

Zomerdagen worden écht een feest met de meest zonnige koningin van de bloemen

 

Wat als je één bloem zou mogen kronen tot koningin van de zomerbloemen? Dan kies je toch zeker de majestueuze zonnebloem! Wist je dat de bloem in de natuur overdag meedraait met de zon? Ze wil geen straaltje missen… ’s Nachts keert de bloemknop terug naar het oosten, wachtende op haar geliefde zon. Heliotropisme noemen we dit fenomeen. Bijzonder toch?
Kleuren en vormen
De zonnebloem kennen we vooral als de gele schoonheid, maar er zijn ook oranje, bruine, crèmekleurige en donkerrode versies. Ook wat betreft vorm is er volop variatie: er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, met een enkele rij bloemblaadjes of met meerdere kransen. Welke verschijningsvorm je ook kiest, de zonnebloem staat garant voor een flinke portie zomergevoel.                                                                                                                                                                                                          
Symboliek
De zonnebloem staat vaak symbool voor de zon en de liefde. In de Griekse mythologie wordt nimf Clytia smoorverliefd op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon om haar zonnegod te kunnen zien. Deze vrolijke bloem kent dus een zeer romantische maar dramatische lovestory…                                                                                                 
Herkomst
De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Indianen aten daar de pitten uit de bloem, samen met bonen, mais en pompoenen. Vandaag de dag smullen mens en dier nog steeds van zonnebloempitten. Wist je trouwens dat de officiële naam van de zonnebloem Helianthus is? Een samenvoeging van het Griekse helios (zon) en anthos (bloem).                                                                                                                                                                                                                                              
Verzorgingstips
• Snijd een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes.
• Gebruik een schone (glazen) vaas en vul deze met ongeveer 7 cm kraanwater op kamertemperatuur.
• Voeg bij Zomerbloeiers altijd snijbloemenvoedsel aan het water toe.
• Ideaal is een omgevingstemperatuur van maximaal 20 °C.
• Zet Zomerbloeiers niet op de tocht, in de volle zon of naast de fruitschaal.
• Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater: Zomerbloeiers zijn dorstige bloemen.
Geen Reacties

Sorry, u kunt geen opmerkingen (meer) plaatsen op dit bericht.