Lelie – Snijbloem van de maand juni

Lelie – Snijbloem van de maand juni

Imposante wereldreiziger boordevol prachtige symboliek.

Een eigentijds, natuurlijk beeld, dat creëer je heel gemakkelijk met de lelie. Kleuren en vormen zijn er in overvloed. Jij kiest! En wat de lelie extra leuk maakt: ze barst van de symbolische betekenissen…

Kleuren en vormen

Met de lelie kun je alle kanten op. Ze biedt je volop keus qua kleur, vorm en grootte. Zo vind je de lelie in sereen wit en rustig roze, maar ook in opvallend rood, geel, paars en oranje. Ze is er bovendien ook met strepen, randjes of stippen. Ook de vorm van de bloemen gaan alle kanten op. De lelie is er in trompetvorm, maar ook in platte of komvorm. De bloemen kunnen een doorsnee hebben van 7 tot wel 25 centimeter. Ook geur is een opvallend aspect van de leliebloem: ze zijn er van geurloos tot sterk geurend. 

Symboliek

De lelie zit echt boordevol symboliek. De belangrijkste symbolische betekenissen zijn:

  • Vrouwelijkheid. In de tijd van de Grieken en Romeinen kregen bruiden een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven.
  • Liefde. In de victoriaanse tijd wist men bij het ontvangen van een zoetgeurende lelie zeker: dit is mijn minnaar.
  • Zuiverheid. Witte lelies worden vaak op bruiloften gebruikt als teken van maagdelijkheid en zuiverheid.
  • Vergankelijkheid. De serene en pure uitstraling van de lelie geeft uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw.

Herkomst

Lelies zijn niet alleen veelzijdig qua kleur, vorm en grootte, maar ook wat betreft hun herkomst. In het wild vind je ze in Korea, Japan en delen van Siberië, maar ook dicht bij de evenaar, in India. In Europa is de lelie inheems in de Kaukasus, de Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en de Pyreneeën. Ook in de meeste Amerikaanse staten komt ze in het wild voor, met uitzondering van het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten. Je kunt de lelie dus gerust een wereldreiziger noemen!

Goed om te weten

Fan van lelies maar bang voor vlekken in je kleding? Er zijn dubbelbloemige leliesoorten, zoals de prachtige Roselily, die geen meeldraden hebben. Dit geeft niet alleen het voordeel dat je geen kans meer hebt op gele vlekjes, ook geurt de bloem aanzienlijk minder. Wat voor de scherpe neuzen onder ons goed nieuws is!

Geen Reacties

Sorry, u kunt geen opmerkingen (meer) plaatsen op dit bericht.