Tulp: Snijbloem van de maand januari

Tulp: Snijbloem van de maand januari

Fris groen blad, unieke vormen en schitterende kleuren: tulp (Tulipa) is de ideale kickstarter van het jaar om al een beetje voorjaar in huis te halen. Omdat de bollen buiten meer tijd nodig hebben om tot bloei te komen, worden tulpen die als snijbloem worden gekweekt speciaal behandeld. De kweker geeft de bollen een kunstmatige winterperiode waarna ze in de kas bij hogere temperaturen denken dat het voorjaar is en gaan bloeien. De bollen worden dus eigenlijk gefopt en in bloei ‘getrokken’ in de kas zodat bloemist én consument al vroeg van deze lentebloemen kunnen genieten.

 

Herkomst 
Tulp is inheems in Iran, Afghanistan en Kazakstan. Nomaden namen de bollen mee naar Turkije waar ze mateloos populair werden. Ottomaanse sultans droegen een tulp als symbool op hun tulband: ’tulp’ komt van het Perzische ’tulipan’ dat tulband betekent. Tegenwoordig worden tulpen vooral geassocieerd met Nederland, de grootste leverancier van tulp als bol én snijbloem.

 

Kleuren en vormen

De altijd vrolijke tulp is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of met meerkleurige bloemblaadjes. Ook de vormen van de tulp zijn een feestje voor het oog. Zo kom je ze tegen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, zijn er ook opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en is er de speelse lelietulp. Pioentulpen lijken op zusjes van pioenen en Franse tulpen zijn, in tegenstelling tot de meeste Françaises, bijzonder lang en hebben zeer grote bloemen.

 

Verzorgingstips
• Houd bij de keuze van een vaas rekening met enkele centimeters groei.
• Zorg dat de vaas van binnen schoon is en vul deze met koud kraanwater. Doe het bijgeleverde snijbloemenvoedsel in het water.
• Zorg dat er geen blad in het water komt, verwijder zo nodig de onderste bladeren. Snijd 2 tot 3 cm van de steeleinden af.
• Zet de vaas op een tochtvrije plek, niet in de zon of bij een warmtebron maar zo koel mogelijk. Zet de vaas niet naast fruit, dit versnelt de uitbloei van de bloemen.
• Tulpen verbruiken veel water. Controleer regelmatig het waterniveau in de vaas en vul indien nodig bij met koud kraanwater.
• Snij slap hangende tulpen opnieuw af, draai ze in stevig papier en laat ze een uurtje in het water staan. Ze staan daarna weer keurig overeind.

 

Bron: Bloemenbureau Holland

 
Geen Reacties

Geef je reactie