Skimmia : tuinplant van de maand november

Skimmia : tuinplant van de maand november

Skimmia, het vier-seizoenen-wonder 

 

De skimmia had ook zomaar tuinplant van maart of augustus kunnen zijn, want ze straalt elk seizoen. Het hele jaar door laat deze struik (officieel Skimmia japonica) zich steeds op een nieuwe manier zien. In november toont de plant de knoppen van haar stevige, fraaie bloempluimen. De kleur én de knoppen blijven de hele winter mooi. In april-mei gaan de knoppen open en bloeit de Skimmia met wit-roze bloemen die sterk geuren: bijen zijn er dol op. Eind augustus verschijnen de eerste nieuwe knoppen, vaste waarde is het leerachtige blad dat het hele jaar prachtig groen blijft.

 

Herkomst

De Skimmia behoort tot de wijnruitfamilie (Rutaceae) waar ook citrusboompjes deel van uitmaken. Die verwantschap ontdek je in de blaadjes: als je die kneust, komt er een citrusgeur vrij. In het wild groeit Skimmia in de bossen van China en andere delen van Azië, zoals de Himalaya. De versie in jouw tuin is echter ontstaan in een Nederlandse kas. Wil je de plant in je tuin laten gedijen, dan moet je bij een paar dames Skimmia een heer plaatsen, die voor bestuiving kan zorgen. De mannetjesplant is het beste te herkennen aan zijn vorm: de bloei is iets forser en de bloemetjes hebben stampers.

 

Verzorgingstips

  • Skimmia staat het liefst in de schaduw, dan ontwikkelen de bessen zich het best.
  • De plant heeft een voorkeur voor een lichtzure bodem.
  • Worden de blaadjes geel, dan is de grond niet zuur genoeg.
  • Skimmia houdt niet van natte voeten en is daarom graag de buurman van bomen, die veel vocht uit de bodem opnemen. In potten moet het water weg kunnen lopen.
  • Snij liever geen takken van de plant, dat komt de volgende bloei niet ten goede.
  • Skimmia is redelijk winterhard en hoeft alleen bij strenge vorst te worden ingepakt met vliesdoek of noppenfolie.

 

Bron: Bloemenbureau Holland

Geen Reacties

Geef je reactie